piątek, 13 września 2019

Domowe gofry - bez glutenu, bez nabiału

Hej!

Powoli przestawiam się ze smaków lata na smaki jesieni i w tym momencie marzę o wykorzystaniu dyni i śliwek, ale dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry, które nijako są pożegnaniem z latem. Ich smak na pewno zapadnie Wam w pamięć i będziecie mieli ochotę piec je co weekend!

Gofry domowe są w pełni bezglutenowe, bez jajek, bez mleka, bez masła. Czy udało się z tego cokolwiek wyczarować? TAK!


Do przygotowania tych gofrów potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki mąki z tapioki,
  • 1 szklankę mąki gryczanej,
  • szczyptę soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 1 łyżkę słodu - np. syropu klonowego, miodu,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 1 szklankę napoju roślinnego (u mnie ryżowe),
  • 1 łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego.

Na początek należy połączyć wszystkie mokre składniki w misce. Czyli do mleka roślinnego dodajemy sok z cytryny, słód i olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.


Do mokrych składników dodajemy suche. Przesiewamy mąkę gryczaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Całość ponownie mieszamy do połączenia się składników. 


I teraz najważniejsza rzecz, której przeoczyć nie można. Porządnie rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu. Tylko na naprawdę nagrzaną gofrownicę można wylać gotowe ciasto. Wszystko po to, aby ciasto nie przywarło i przy otwieraniu gofrownicy do wyjęcia nic się nie rozwarstwiało. 

Ciasto wylewamy na gorącą gofrownicę, zamykamy i czekamy. Wypiekamy do momentu, kiedy uznamy, że kolor jak i wypieczenie gofra nam odpowiada. Pamiętaj, że po wyjęciu gofrów należy je ułożyć na kratce, aby nadmiar wilgoci odparował i przekąska stała się naprawę chrupiąca.


Tak gotowe gofry z powodzeniem można jeść same, bez dodatków. 

Jakie dodatki do gofrów?
Do tego sezonowe, smaczne owoce i mamy śniadanie mistrzów, kolację marzeń lub niebanalną przekąskę do pracy. Czy można chcieć czegoś więcej?

Często przyrządzacie gofry? Jesteście zadowoleni z Waszego sprzętu? Czekam na Wasze komentarze!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza