Hej!
Powoli przestawiam się ze smaków lata na smaki jesieni i w tym momencie marzę o wykorzystaniu dyni i śliwek, ale dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry, które nijako są pożegnaniem z latem. Ich smak na pewno zapadnie Wam w pamięć i będziecie mieli ochotę piec je co weekend!
Gofry domowe są w pełni bezglutenowe, bez jajek, bez mleka, bez masła. Czy udało się z tego cokolwiek wyczarować? TAK!
Do przygotowania tych gofrów potrzebujesz:
- 1/4 szklanki mąki z tapioki,
- 1 szklankę mąki gryczanej,
- szczyptę soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 1 łyżkę słodu - np. syropu klonowego, miodu,
- 1 łyżeczkę soku z cytryny,
- 1 szklankę napoju roślinnego (u mnie ryżowe),
- 1 łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego.
Na początek należy połączyć wszystkie mokre składniki w misce. Czyli do mleka roślinnego dodajemy sok z cytryny, słód i olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Do mokrych składników dodajemy suche. Przesiewamy mąkę gryczaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Całość ponownie mieszamy do połączenia się składników.
I teraz najważniejsza rzecz, której przeoczyć nie można. Porządnie rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu. Tylko na naprawdę nagrzaną gofrownicę można wylać gotowe ciasto. Wszystko po to, aby ciasto nie przywarło i przy otwieraniu gofrownicy do wyjęcia nic się nie rozwarstwiało.
Ciasto wylewamy na gorącą gofrownicę, zamykamy i czekamy. Wypiekamy do momentu, kiedy uznamy, że kolor jak i wypieczenie gofra nam odpowiada. Pamiętaj, że po wyjęciu gofrów należy je ułożyć na kratce, aby nadmiar wilgoci odparował i przekąska stała się naprawę chrupiąca.
Tak gotowe gofry z powodzeniem można jeść same, bez dodatków.
Jakie dodatki do gofrów?
- cukier puder,
- ulubiony dżem,
- puree z dyni na słodko,
- masło orzechowe,
- krem daktylowowo-czekoladowy,
- czekoladowe lody,
- pasta tahini,
- bita śmietana,
- i wieeelee, wieleee więcej!
Do tego sezonowe, smaczne owoce i mamy śniadanie mistrzów, kolację marzeń lub niebanalną przekąskę do pracy. Czy można chcieć czegoś więcej?
Często przyrządzacie gofry? Jesteście zadowoleni z Waszego sprzętu? Czekam na Wasze komentarze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz