Cześć!
Dzisiaj na blogu pojawi się kolejne ciasto, i to kolejne ciasto z gruszkami! Sezon w pełni, więc czas wykorzystać go na 100%.
Przygotowanie tego ciasta jest dość czasochłonne, ale gwarantuję Wam, że warto! Nie zawiedziecie się na tym aromacie i tym smaku! Niebo w gębie!
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
- około 1,5-2 dojrzałe gruszki
- cynamon
- 1 dojrzały banan (średniej wielkości)
- pół szklanki jogurtu roślinnego (u mnie kokosowy)
- 1 szklanka mleka sojowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- około 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z ćwiartki cytryny i otarta skórka
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
W pierwszej kolejności mleko sojowe zalewamy octem jabłkowym. Zgęstnieje.
Gruszki myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Obsypujemy cynamonem. Odstawiamy.
W misce mieszamy składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, mielone siemię lniane, sodę oczyszczoną. Mieszamy.
W międzyczasie formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
W osobnej miseczce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy syrop klonowy, sok i skórkę z cytryny, mleko sojowe z octem, jogurt roślinny. Całość mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji.
Odstane gruszki układamy na górze ciasta i lekko je w nie wgniatamy. Całość wsadzamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180 °C przez około 40 minut. Po tym czasie w naszej kuchni unosić się będzie fantastyczny zapach gruszek i cynamonu, który nie sposób, aby nie kojarzył nam się z nadchodzącą jesienią!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz