wtorek, 3 września 2019

Ciasto z gruszkami - wersja druga

Cześć!

Dzisiaj na blogu pojawi się kolejne ciasto, i to kolejne ciasto z gruszkami! Sezon w pełni, więc czas wykorzystać go na 100%.

Przygotowanie tego ciasta jest dość czasochłonne, ale gwarantuję Wam, że warto! Nie zawiedziecie się na tym aromacie i tym smaku! Niebo w gębie!


Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:

  • około 1,5-2 dojrzałe gruszki
  • cynamon
  • 1 dojrzały banan (średniej wielkości)
  • pół szklanki jogurtu roślinnego (u mnie kokosowy)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z ćwiartki cytryny i otarta skórka
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia


W pierwszej kolejności mleko sojowe zalewamy octem jabłkowym. Zgęstnieje.


Gruszki myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Obsypujemy cynamonem. Odstawiamy.


W misce mieszamy składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, mielone siemię lniane, sodę oczyszczoną. Mieszamy.


W międzyczasie formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C, grzanie góra-dół bez termoobiegu.


W osobnej miseczce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy syrop klonowy, sok i skórkę z cytryny, mleko sojowe z octem, jogurt roślinny. Całość mieszamy.


Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji.



Odstane gruszki układamy na górze ciasta i lekko je w nie wgniatamy. Całość wsadzamy do rozgrzanego piekarnika.


Pieczemy w 180 °C przez około 40 minut. Po tym czasie w naszej kuchni unosić się będzie fantastyczny zapach gruszek i cynamonu, który nie sposób, aby nie kojarzył nam się z nadchodzącą jesienią!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz