piątek, 20 września 2019

Placuszki z dyni na słodko - bez dodatku cukru!

Cześć!

Jak dobrze wiecie, w mojej kuchni zaczął się przemiał dyni. Wykorzystuję ją w wielu formach i mam nadzieję, że dzisiejsza propozycja jak najbardziej przypadnie Wam do gustu! Dyniowe placuszki możesz podać w wielu odsłonach, ale o tym w dalszej części artykułu! :)


Do przygotowania tych przepysznych placuszków z dyni potrzebujesz:
  • szklanki puree z dyni,
  • jednego banana,
  • około 4-5 daktyli,
  • 150 ml napoju roślinnego (u mnie było to mleko ryżowe),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek przeznaczonej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szklanka mąki ryżowej,
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy).

Na początku zalej daktyle wrzątkiem na około 10 minut. Zabierz się za odmierzenie wszystkich składników, aby szybciej szło przygotowywanie placuszków.


Gdy daktyle wystarczająco namokną, odcedź je i wrzuć do kielicha blendera. Dodaj banana oraz napój roślinny. Zblenduj na gładką masę. Przelej do miseczki i dodaj puree z dyni. Dokładnie wymierzaj do połączenia się składników. Dodaj oliwę z oliwek i ponownie zamieszaj.


Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę i odrobinę soli. Całość energicznie mieszaj do rozbicia wszystkich pęcherzyków z mąką. Gdy ciasto będzie dość gładkie, zabierz się za rozgrzewanie patelni. Najlepiej, aby była to patelnia typowo do naleśników, z nieprzywierającym dnem, ale w sumie każda inna też dobrze się sprawdzi. Na patelnię dodaję odrobinę oleju kokosowego i na mocno rozgrzaną jej powierzchnię kładę łyżką pierwsze porcje placuszków z dyni na słodko.


Gdy placuszki się zarumienią z jednej strony - przewracam je na drugą i czekam, aż stanie się to samo. Smażę na niewielkim ogniu, bo nie chce, aby placki się przypaliły, a dopiekły w środku. Odkładam na talerzyk i smażę kolejną porcję.


W tym przypadku placuszki były moim śniadaniem i podałam je w towarzystwie malin, jeżyn, jabłka oraz figi, na które teraz też jest sezon! Całość dla uzupełnienia można polać ulubionym sosem, syropem klonowym, udekorować startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, syropem klonowym, dżemem - co Wam tylko przyjdzie do głowy!

Mam nadzieję, że skusicie się na wykonanie tych banalnych placuszków na słodko z dyni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz