piątek, 30 marca 2018

Szybki i prosty sernik na Święta Wielkanocne!

Cześć!

Dzisiaj przychodzę do Was z naprawdę fajnym i szybkim pomysłem na smaczny sernik, idealny na Święta Wielkanocne. Potrzeba naprawdę niewielu składników, by całość wyszła puszysta, wilgotna i przepyszna.
Ta wersja sernika jest dla osób, które nie chcą pożałować sobie większego kawałka a uważają na tworzenie się nadwyżki kalorycznej. Przygotowanie jest banalne, więc do dzieła!

Czego będziecie potrzebować?
  • 1 kostka twarogu 
  • 1 saszetka budyniu waniliowego (w wersji bez cukru) 
  • 2 duże jajka 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 1 duża łyżka miodu lub syropu klonowego 
  • owoce lub orzechy do dekoracji 
  • opcjonalnie aromat waniliowy dla podkreślenia smaku
Do przygotowania sernika potrzebne będą Wam:
  • blender
  • tortownica
  • papier do pieczenia
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Do miski dodajemy twaróg, budyń, jaja, jogurt naturalny, słodzik (miód) oraz aromat waniliowy (kilka kropel powinno wystarczyć).
Całość blendujemy na gładką masę, by konsystencja odpowiadała konsystencji gęstej śmietany. 
Białka umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno.
Obie masy łączymy ze sobą - zrób to delikatnie za pomocą łyżki.
Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy powstałą masę i dekorujemy np. orzechami. U mnie były to solone, prażone migdały rozdrobione w moździerzu. 
Całość pieczemy w piekarniku (tryb góra-dół, bez termoobiegu) przez 40 minut w 150 °C.


Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy tam sernik do ostygnięcia. Przed pokrojeniem sernik musi być naprawdę ostudzony. 
Sernik smakuje fantastycznie, jest wilgotny, ma fajną, lekką konsystencję, idealny dla łasuchów, którzy w świątecznym czasie chcą pozwolić sobie na małe co nieco, bez wyrzutów sumienia.

Jedna mała uwaga - jeśli zrobicie go przed świętami nie gwarantuję Wam, że do świąt wytrzyma. Znika w okamgnieniu! 

Podczas Świąt Wielkanocnych jakie ciasta u Was królują? Mazurki, babki czy może właśnie sernik? Czekam na Wasze komentarze! 

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie pokazałaś jak wygląda w środku! Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię serniki z jogurtem, ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń