wtorek, 17 września 2019

Cynamonowe bułeczki - cinnamon rolls

Cześć!

Jesień u mnie pełną parą i powoli przestawiam się na to, że dynia będzie królowała podczas śniadania, obiadu i kolacji. Mam nadzieję, że i Wy postaracie się ją wykorzystać, bo jej smak, różnorodność odmian i możliwości zastosowań są niemal nieograniczone.

Do przygotowania cynamonowych bułeczek skłoniły mnie zdjęcia przewijające się co jakiś czas w mediach społecznościowych - piękne, jesienne aranżacje ze sweterkami, liśćmi, dynią i cynamonowymi bułeczkami właśnie. 


Aromat po przygotowaniu tych bułeczek, który unosi się w mieszkaniu jest zwiastunem nadchodzącej jesieni. Jestem ciekawa, czy zakochacie się w nim tak samo, jak ja! :)

Do przygotowania ciasta cinnamon rollsów potrzebujesz:
  • około 3 łyżek mleka roślinnego (u mnie mleko ryżowe),
  • szklanka puree z dyni,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • pół szklanki mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki mąki owsianej,
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 1/4 szklanki skrobi z tapioki,
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 i pół łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki cukru (u mnie trzcinowy).
Składniki na "nadzienie":
  • 1,5 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • około 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu.


Wszystkie mąki przesiewamy do miski, do tego dodajemy suszone drożdże, proszek do pieczenia, cukier i siemię lniane oraz sól.


W osobnym garnuszku podgrzewamy puree z dyni, dodajemy 3 łyżki mleka roślinnego oraz olej kokosowy. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu, do połączenia się składników. Całość powinna być bardzo ciepła, ale nie wrząca/gorąca, bo niestety, zabiłoby nam to drożdże!


Do sypkich składników powoli dodajemy puree z dodatkami. Całość mieszamy do połączenia składników. Wyrabiamy ciasto łyżką przez kilka minut. Po tym czasie z powodzeniem powinno powoli odrywać się od ścianek miski, będzie dość elastyczne, ale nie lejące się, jak np. gęsta śmietana. Gdy ciasto jest zbyt luźne, dodaj jeszcze trochę mąki ryżowej lub owsianej do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj, aby nie dodawać za dużo mąki, bo ciasto po upieczeniu będzie za suche.

Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około 40-50 minut do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj przed przygotowywaniem ciasta włączam na chwilę piekarnik, dosłownie 2-3 minuty i wyłączam. Później wsadzam do środka ciasto i zamykam, rośnie przepięknie :)


Gdy ciasto sobie wyrasta, na spokojnie łączę cukier trzcinowy z cynamonem. W garnuszku rozpuszczam olej kokosowy. Na blasze kładziemy papier do pieczenia. 


Ciasto po tym czasie powinno wyraźnie urosnąć. Mieszamy łyżką, aby je odgazować. Z takiej masy odrywaj kawałki ciasta o takiej wielkości, jakiej chcesz mieć bułeczki. Blat dodatkowo podsypuję mąką ziemniaczaną, aby ciasto nie lepiło się i było łatwiejsze w formowaniu.


Ciasto roluję, powstanie tzw. "wężyk" z ciasta.


Powstały wężyk spłaszczam palcami, przesmarowuję olejem kokosowym i posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. Delikatnie łapię ciasto i zawijam w ślimaczka.


Tak przygotowane bułeczki układam na blasze z papierem do pieczenia.



Przesmarowuję bułeczki pozostałym olejem kokosowym. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 170 ℃. Przez ten czas bułeczki jeszcze nieco podrosną. Gdy piekarnik będzie rozgrzany wsadzamy do środka bułeczki i pieczemy przez około 20 minut, kontrolując, aby bułeczki zbytnio się nie przypiekły, bo będą zbyt suche.


Po upieczeniu bułeczek w mieszkaniu unoszący się aromat jest nie do opisania - cynamon, słodycz dyni i cukru. Gwarantuję Wam, że pokochacie ten zapach i już zawsze będzie kojarzył się Wam z nadchodzącą, piękną jesienią!


Upieczone bułeczki z powodzeniem można udekorować lukrem, ale ja na swoje pierwsze podejście zrezygnowałam z jakichkolwiek dodatków. Dobrze sprawdzi się tutaj też cukier puder albo starta na tarce czekolada, która opadając na jeszcze gorące bułeczki - rozpuści się.

To jak? Robicie zapas puree z dyni i przygotowujecie ze mną bułeczki?

A może szukasz innych przepisów, które zawierają dynię? Na blogu znajdziesz także:

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza