niedziela, 25 marca 2018

Znaczenie śniadania - dlaczego warto je spożywać?

Witajcie!

Poniedziałek! Czas zacząć nowy tydzień z przytupem. Jak to jest z Wami? Macie jakąkolwiek motywację, żeby w poniedziałkowy poranek wstać i robić wszystko z jeszcze większą energią? Jeśli tak, to zdradźcie mi ten sekret! 

Poniedziałki bywają trudne, ale zawsze to jakiś nowy start - można wszystko sobie poukładać i zaplanować nowy tydzień (jak ja mam to w zwyczaju robić). Planowanie pozwala mi nad wszystkim zapanować - to dobra metoda zwłaszcza dla osób zabieganych i zapominalskich. 


Smaczne i przede wszystkim bogate w wartości odżywcze śniadanie nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Wszystko jest kwestią wprawy. Pamiętam czasy, w których podczas godzin porannych nie byłam w stanie wypić nawet szklanki wody. Obecnie nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez porządnego śniadania. Dlaczego to takie ważne? 


Niezjedzenie śniadania w efekcie szybko prowadzi do spadku glukozy we krwi, co u człowieka objawia się rozdrażnieniem, trudnościami w koncentracji oraz zmęczeniem. Chyba nie warto zaczynać tak tygodnia, prawda? Przykładowym śniadaniem mogą być jajka na miękko, jajka sadzone, smażony boczek, wędzona ryba czy np. sałatka zrobiona poprzedniego dnia. Kombinacji jest naprawdę dużo, a niemal każda z nich będzie dobra. Ważne, żeby w śniadaniu znalazły się tłuszcze (ryby, orzechy, oleje roślinne), węglowodany złożone (ciemne pieczywo, otręby owsiane itp.) oraz białko (mięso, jaja, twaróg). 


Do swoich śniadań dokładam sporą porcję warzyw, aby całość była naprawdę sycąca. Jedzenie śniadań weszło mi w krew i już wieczorem zastanawiam się, co przyrządzę kolejnego poranka. Jak to z Wami jest? Jecie śniadania czy raczej nie macie na to czasu? Staracie się zabierać do pracy/szkoły drugie śniadanie?

2 komentarze:

  1. Super wygląda ten serniczek! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze rano jem śniadania :)

    OdpowiedzUsuń