piątek, 29 marca 2019

Wegańskie gofry - bezglutenowe!

Cześć!

Mam dzisiaj coś dla wszystkich łasuchów - wegańskie, bezglutenowe gofry, dzięki którym każdy poranek czy też podwieczorek będzie jeszcze lepszy! Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu!

Do tak przygotowanych gofrów możecie dołożyć takie dodatki, jakie akurat macie pod ręką! Orzechy, dżemy, masła orzechowe, pasty, domową nutellę, owoce, ziarna, syropy - wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej :)


Do przygotowania takich wegańskich gofrów potrzebujecie:
  • 1 szklankę mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • szczyptę soli morskiej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kardamonu (niekoniecznie)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub słodzika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

W osobnym naczyniu mieszamy syrop klonowy lub słodzik z sokiem z cytryny, mlekiem oraz rozpuszczonym olejem kokosowym. Całość odstawiamy na 5 minut.


Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, proszek do pieczenia, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.


Mleko z dodatkami wlewamy do produktów sypkich i dokładnie mieszamy do połączenia się masy.


Gofry pieczemy w maxymalnie rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do odparowania, aby były chrupiące lub od razu się zajadamy.



Ciekawą opcją przy takich gofrach jest fakt, że można do nich dodać niemal wszystko, zjeść z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, dowolnymi owocami, świeżymi, bądź mrożonymi. 


U mnie gofry były w wydaniu z dżemem z owoców leśnych, czekoladowymi, wegańskimi lodami, poszatkowanymi orzechami i pomarańczą - niebo w gębie! Po takim śniadaniu aż chce się żyć!

A Wy? Jecie takie śniadania, gdy macie więcej czasu? A może to właśnie w weekendy serwujecie sobie taką ucztę? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz