wtorek, 12 lutego 2019

Makaron conchiglioni, makaron muszle z wytrawnym nadzieniem

Pora na coś nieco bardziej wytrawnego, pora na coś obiadowego! Mam nadzieję, że ten przepis jak najbardziej przypadnie Wam do gustu - to nie tylko propozycja na sam obiad. To świetny sposób na przyrządzenie nie tylko oryginalnego obiadu ale także kolacji czy nawet przekąski!


Makaron conchiglioni to nic innego, jak popularnie przez nas nazywane muszle makaronowe. Pięknie prezentują się w sosie pomidorowym, beszamelowym, z dodatkiem szpinaku, fety, czasami także pieczarek!

Czego potrzebujecie do wykonania tego przepisu?

  • 20 muszli makaronowych (makaronu conchiglioni) - polecam ugotować około 25
Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cukru (może być trzcinowy)
  • odrobina pieprzu
Nadzienie:
  • 50 gramów wędzonej szynki
  • 250 gramów pieczarek
  • 250 gramów fety
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 szalotki
Opcjonalnie do posypania można zetrzeć parmezan.


Muszle makaronowe gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu - dojdą jeszcze w piekarniku, gdy będą zanurzone w sosie. Zalecam ugotowanie większej ilości makaronu, np. 25 muszelek, głównie dlatego, że niektóre z nich mogą nam się porozrywać czy "rozwalić" podczas gotowania. 


Zabieramy się za przygotowanie farszu. Szalotki pokrój w kostkę lub drobno posiekaj, fetę i szynkę pokrój w kostkę. Pieczarki przekrój na pół i pokrój w plasterki. 
Szalotkę zeszklij na maśle, dodaj do niej wędzoną szynkę i smaż przez około 4 minuty ciągle mieszając. Dodaj pieczarki i przesmażaj dalej, aż powstały sos odparuje. 
Do lekko przestudzonego farszu dodaj fetę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. 


Przygotowanie sosu: wszystkie składniki umieść w garnku. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. 


Przygotowany sos wlewam do naczynia żaroodpornego. Ugotowany makaron conchiglioni nadziewam przygotowanym farszem i układam w naczyniu jedno przy drugim.


Na tarce o średnich oczkach ścieram parmezan. 


Tak przygotowany makaron umieszczony w naczyniu żaroodpornym posypuję startym parmezanem.
Całość przykrywam, wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃, zapiekam około 20 minut.


Zapieczone w ten sposób danie roznosi po mieszkaniu niesamowity zapach pomidorów, parmezanu i pietruszki. Jeśli szukasz pomysłu na makaron muszlowy - ten sposób jego przygotowania na pewno się sprawdzi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz