Cześć!
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne pralinki kokosowe w różowym wydaniu, a to wszystko za sprawą naparu z hibiskusa i... soku z buraków. Zobaczcie, jakie cuda można wyczarować z kilku składników!
Do przygotowania wegańskich pralinek potrzebujesz:
- 2 łyżki suszonego hibiskusa (kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością),
- 100 ml wody
- 60 g daktyli
- 90 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki kokosowej
- około 4-5 łyżek soku z buraka (dla pięknego koloru)
- ewentualnie: ekstrakt waniliowy
Daktyle od razu zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 15-20 minut.
Suszonego hibiskusa zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia. Zobaczcie, jak piękny ma kolor! Napar zostaw do wystudzenia.
Do naczynia, w którym będziemy całość blendować przekładamy mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe.
Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu. Ja tutaj zrobiłam mały błąd i moje blendowanie zajęło wieki. Polecam jednak mimo wszystko dodać jedynie napar z hibiskusa a nie jego kwiaty.
Polecam także najpierw zblendować namoczone daktyle (odcedzone) z naparem z hibiskusa i potem dopiero dodawać do mąki i wiórków kokosowych.
Tak wyglądała masa po zblendowaniu i przed dodaniem soku z buraków. Sok ten jest bardzo ważny, jeśli chcecie być zadowoleni z efektu wizualnego. Mnie ten różowy kolor w pewien sposób raduje i sprawia, że czuję bliżej wiosnę i lato :) Do przygotowanej masy dodaję sok z buraków. Całość wsadzam do lodówki na około godzinę.
Po wyciągnięciu z lodówki formuję kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Umieszczam w małych papilotkach i serwuję gościom! Pralinki sprawdzą się jako dodatek na imprezę, przekąska do pracy czy umilacz popołudniowej kawy!
Pralinki są bardzo kokosowe.
Nie, nie czuć w nich buraka.
Tak, możesz zjeść kilka na raz!
Lubicie przygotowywać przekąski na imprezy? Czy częściej przesiadujecie w domowym zaciszu i nie w głowie Wam stanie w kuchni? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz