sobota, 16 lutego 2019

Zapiekany bezglutenowy makaron cannelloni w sosie pomidorowym

Pora na moją drugą propozycję obiadową. Tym razem także zapiekany makaron, ale w wersji bez glutenu i bez nabiału. Idealna propozycja dla wszystkich alergików. Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu! Jego przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu!
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
  • makaronu cannelloni (u mnie bezglutenowy kukurydziany) - około 15 sztuk
  • 1 średniej cebuli
  • 1 całej papryki czerwonej spiczastej
  • około 400 gramów mielonego mięsa z piersi indyka
  • 3-4 średnich pieczarek
  • ulubione przyprawy
  • sos pomidorowy z tego przepisu

Makaron cannelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy letnią wodą, zostawiamy do lekkiego przestudzenia.


Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu podlinkowanego wyżej.


Zabieramy się za przygotowanie farszu. 
  1. Cebulkę kroimy w piórka.
  2. Paprykę kroimy w kostkę
  3. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej (u mnie rzepakowy), podsmażamy cebulkę około 3 minuty, dodajemy paprykę, podsmażamy kolejne 2 minuty ciągle mieszając, dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy. Całość ściągamy z patelni, najlepiej do miski.
Na tę samą patelnię wykładamy mielone mięso i podsmażamy, aż będzie dobre. Po tym czasie na patelnię dodajemy wcześniej przesmażone warzywa, doprawiamy ulubionymi przyprawami: u mnie sól, pieprz, sumak, ostra papryka wędzona. Mieszamy przez chwilę i ściągamy z ognia. 


Do naczynia żaroodpornego wlewam sos pomidorowy. Gotowe cannelloni nadziewam farszem i układam w naczyniu, jedno obok drugiego. Całość wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃ na około 20 minut.


Po zapieczeniu, całość pachnie niesamowicie mocno pomidorami - aż miałoby się ochotę powiedzieć, że mamy tutaj środek lata! 

A Wy? Lubicie przygotowywać takie dania? Czy raczej jest to dla Was spore wyzwanie? 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza