Pora na moją drugą propozycję obiadową. Tym razem także zapiekany makaron, ale w wersji bez glutenu i bez nabiału. Idealna propozycja dla wszystkich alergików. Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu! Jego przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu!
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- makaronu cannelloni (u mnie bezglutenowy kukurydziany) - około 15 sztuk
- 1 średniej cebuli
- 1 całej papryki czerwonej spiczastej
- około 400 gramów mielonego mięsa z piersi indyka
- 3-4 średnich pieczarek
- ulubione przyprawy
- sos pomidorowy z tego przepisu
Makaron cannelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy letnią wodą, zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu podlinkowanego wyżej.
Zabieramy się za przygotowanie farszu.
- Cebulkę kroimy w piórka.
- Paprykę kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej (u mnie rzepakowy), podsmażamy cebulkę około 3 minuty, dodajemy paprykę, podsmażamy kolejne 2 minuty ciągle mieszając, dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy. Całość ściągamy z patelni, najlepiej do miski.
Na tę samą patelnię wykładamy mielone mięso i podsmażamy, aż będzie dobre. Po tym czasie na patelnię dodajemy wcześniej przesmażone warzywa, doprawiamy ulubionymi przyprawami: u mnie sól, pieprz, sumak, ostra papryka wędzona. Mieszamy przez chwilę i ściągamy z ognia.
Do naczynia żaroodpornego wlewam sos pomidorowy. Gotowe cannelloni nadziewam farszem i układam w naczyniu, jedno obok drugiego. Całość wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃ na około 20 minut.
Po zapieczeniu, całość pachnie niesamowicie mocno pomidorami - aż miałoby się ochotę powiedzieć, że mamy tutaj środek lata!
A Wy? Lubicie przygotowywać takie dania? Czy raczej jest to dla Was spore wyzwanie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz