Cześć!
Miałam ochotę na coś dość szybkiego do przygotowania, ale nie na słodko - tym razem wersja wytrawna babeczek. Są przyjemne w smaku, zwłaszcza, gdy ostygną, a ser stanie się chrupiący! Idealna propozycja na przekąskę imprezową lub tę, którą można na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy.
Składniki potrzebne do przygotowania babeczek:
- około 100 gramów pieczarek
- pół dowolnej papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 2 łyżki oleju lub oliwy (u mnie olej ryżowy)
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szklanka wody
- 3 łyżki ketchupu + kilka kropel tabasco dla osób, które lubią ostrzejsze przekąski
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 suszone pomidory
- ulubiony ser - u mnie cheddar
- kilka plasterków ulubionej szynki (u mnie szynka długodojrzewająca)
- przyprawy (u mnie papryka ostra, czosnek granulowany, sól i pieprz)
Pieczarki, paprykę, szynkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przez chwilkę podsmażamy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180° C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Ketchup mieszamy z 3 łyżkami ketchupu. Do miski wbijamy jajko, energicznie roztrzepujemy, do jajka dodajemy olej oraz wodę z ketchupem.
Dodajemy podsmażone warzywa i szynkę, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz przyprawy (oczywiście przyprawy dobieracie pod siebie, możecie dodać też bazylię, oregano itp.). Całość mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki, wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut, po tym czasie wyciągamy formę z muffinkami, układamy na górze starty wcześniej ser i wsadzamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Po tym czasie muffinki wyciągamy z silikonowych foremek i układamy na kratce, aby odparowały.
Muffinki można podawać w towarzystwie salsy (tutaj przepis), dipu czosnkowego, ulubionego sosu orientalnego lub po prostu z ketchupem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz