piątek, 23 listopada 2018

Złote mleko - klucz do zdrowia i wysokiej odporności

Cześć!

Wiele osób gdzieś już słyszało hasło "Złote mleko", ale niechętnie podchodziło do wykonania takiej mikstury. Jej przygotowanie jest szybkie i wcale nie tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać. 

Kurkuma gra tutaj główną rolę i wcale nie ma się czemu dziwić - uznawana jest za jeden z najpotężniejszych przeciwnowotworowych składników odżywczych. Wielkie "bum" na ten napój bardzo mnie cieszy, bo coraz więcej osób będzie troszczyło się o swoje zdrowie i własną odporność. 

Jak działa złote mleko?

  1. Zwalcza wolne rodniki, jest wspaniałym antyoksydantem. 
  2. Wspomaga pracę woreczka żółciowego, wątroby, pozwala pozbyć się śluzu z organizmu (dobry sposób na załagodzenie objawów przeziębienia).
  3. Poprawia nastrój!
  4. Posiada właściwości antybakteryjne - pomaga zwalczać infekcje. 
  5. Podnosi odporność - to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.
  6. Rozgrzewa - dodatek imbiru i pieprzu cayenne sprawia, że w ciele czuje się przyjemne ciepło. 
Do przygotowania złotego mleka potrzebujesz:
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1-2 łyżki kurkumy (jeśli nie jesteś przyzwyczajony do smaku kurkumy, na początek polecam dodać jej mniej, aby stopniowo oswajać się ze smakiem)
  • 1 łyżkę świeżo startego imbiru
  • pół szklanki mleka roślinnego (u mnie było to mleko ryżowe, ale świetnie sprawdzi się kokosowe - zwłaszcza z uwagi na zawartość tłuszczu)
  • 1 łyżeczkę kardamonu
  • ksylitol lub inny słodzik - do smaku
  • 1 szklankę wody
  • pieprz czarny lub pieprz cayenne


Wszystkie suche składniki i starty imbir umieszczamy w rondelku. Całość zalewamy mlekiem roślinnym oraz wodą. 


Całość podgrzewamy, mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia! Gdy wszystkie składniki się połączą a mleko będzie wystarczająco ciepłe, rondelek ściągamy z gazu. Całość przelewamy do ulubionego kubka i powoli pijemy rozkoszując się smakiem.


Jeśli nie przepadacie za drobinkami imbiru na języku, z powodzeniem możecie przecedzić napój przez sitko. 

Spożywanie złotego mleka w okresie jesienno-zimowym, gdzie ryzyko złapania przeziębienia jest naprawdę wysokie, sprawia, że czujemy się bezpieczniej, a nasza odporność naprawdę nam podziękuje! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz