niedziela, 18 listopada 2018

Placuszki z nasionami chia na słodko

Cześć!

Dzisiaj mam dla Was expresową przekąskę, ciepłą kolację lub śniadanie - wszystko zależy od tego, jakie są Wasze upodobania. Według mnie te placuszki świetnie sprawdzą się nie tylko jako śniadanie czy kolacja na słodko, ale także jako fajna przekąska w pracy czy szkole :)


Placuszki są na tyle uniwersalne, że z powodzeniem można je podawać z różnymi dodatkami: sezonowymi owocami, powidłami, jogurtem naturalnym, bakaliami i z czymkolwiek sobie tylko zamarzycie! 

Do przygotowania placuszków potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki gryczanej (u mnie mąka z gryki niepalonej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia (u mnie olej kokosowy)
  • słodzidło (miód, ksylitol, erytrytol)
  • dowolne dodatki - jogurt, orzechy itp. 

Nasiona chia miksujemy blenderem ręcznym z mlekiem roślinnym, odstawiamy na około 10 minut. Wszystko po to, aby nasiona wytworzyły wokół siebie "żel", pomoże to utrzymać placuszkom pożądaną konsystencję. 

Nasiona chia zawierają więcej wapnia, niż krowie mleko, więcej kwasów omega-3, niż łosoś i więcej żelaza, niż popularny szpinak - warto wykorzystać je w swojej kuchni. 


Po 10 minutach do nasion chia i mleka dodajemy resztę składników: mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, słodzidło (do smaku).

Mąka gryczana jest coraz częściej doceniana w kuchni, głównie ze względu na to, że może być z powodzeniem używana w kuchni przez osoby, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu. Świetnie zagęszcza sosy, zupy, musy i właśnie nadaje lepkości naszym placuszkom. 


Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Placuszki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na małej ilości tłuszczu, aż do zarumienienia. Są dość wilgotne w środku, nie mają charakterystycznego smaku, więc tutaj główną robotę robią dodatki i na nich trzeba się najbardziej skupić.

Jak widzicie przygotowanie takich placuszków to tylko kilka czynności, które możecie zrobić podczas porannych przygotowań do wyjścia. Pożywne śniadanie czy zdrowa przekąska to klucz do dobrego samopoczucia!

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Takich placuszków jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń