Cześć!
W dzisiejszym wpisie na blogu przedstawię Wam mega szybki i przyjemny przepis na pastę kanapkową. Ostatnio coraz częściej w kuchni eksperymentuję z pastami kanapkowymi, bo dzięki temu jestem w stanie poznać nowe smaki, o których wcześniej nie miałam nawet pojęcia.
Szczerze przyznaję się Wam, że nigdy wcześniej nie wykorzystywałam w kuchni białej fasoli, ale od dzisiaj będzie przeze mnie bardziej doceniana.
Do przygotowania tej pasty potrzebujesz:
- puszka białej fasoli
- 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie olej z wiesiołka)
- 2 łyżeczki z soku z cytryny
- 2 czubate łyżki dobrego chrzanu
- pół łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Białą fasolę wrzucamy na sitko, płuczemy. Fasola nadaje paście fajnej konsystencji - warto się do niej przekonać.
Wybrałam chrzan, który w swoim składzie nie ma ani mleka, ani śmietanki - dlatego jest to wersja w pełni wegańska.
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku do blendowania - całość blendujemy na gładką masę.
Całość po zblendowaniu nie wygląda zbyt apetycznie - wiem, ale uwierzcie mi na słowo - jest pysznie!
Biała fasola zawiera sporo białka roślinnego, można z niej zrobić wiele wspaniałych potraw, na słono i na słodko, a nawet upiec ciasto. Zblendowana fasola nadaje ciekawej konsystencji i jest nieodłącznym elementem wegańskiej kuchni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz