czwartek, 9 sierpnia 2018

Owocowe crumble fit - szybki przepis na pyszną, gorącą przekąskę

Wiem, że upał daje się Wam wszystkim we znaki, ale u mnie to nie oznacza rezygnacji z pieczenia i gotowania - co więcej, muszę przyznać, że przy takiej pogodzie o wiele łatwiej jest mi się skupić na gotowaniu i eksperymentowaniu. 

W pewien chłodniejszy (tak! taki wieczór się zdarzył!) postanowiłam wykorzystać owoce, które miałam na wyciągnięcie ręki i stworzyć coś zupełnie innego, coś, co swoim smakiem zachwyciło nie tylko mnie, ale i moich gości. 

Owocowe crumble pod kruszonką w wersji fit. Brzmi dobrze? A jak smakuje! 


Do przyrządzenia crumble potrzebujecie:

  • cytryny i limonki
  • owoców: u mnie brzoskwinia i melon
Kruszonka:
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
Owoce myję, z brzoskwini wybieram pestkę (jeśli ktoś nie przepada za skórką w brzoskwiniach - może ją obrać), melona przekrawam na pół - wypestkowuję, obieram ze skórki. W tym przypadku użyłam jednej brzoskwini i połówki melona. Ta porcja na dwie osoby była naprawdę wystarczająca. 


Owoce kroję na mniejsze kawałki. Tutaj wielkość zależy od Was. Mniejsze kawałki szybciej się upieką - to wiadomo. Jestem pewna, że znajdziecie złoty środek odnośnie wielkości pokrojonych kawałków. Z połowy cytryny i połowy limonki wyciskam sok. Sokiem polewam owoce umieszczone w naczyniu żaroodpornym. Całość dokładnie mieszam. 


Rozgrzewamy piekarnik góra-dół bez termoobiegu, na około 180° C. Czas na przygotowanie kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednej misce, ugniatamy całość dokładnie rękoma. Masło powinno ładnie połączyć się z mąką, miodem i płatkami. 


Gdy całość jest już połączona, układamy kruszonkę na owocach, tak by przykryła większość z nich. 


Całość wsadzamy do piekarnika na około 20 minut. Kruszonka nabierze pięknego, złotego koloru i chrupkości. 

Owocowe crumble to świetny zamiennik na wieczorny deser - zwłaszcza dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i dbają o linię. Crumble jest w smaku lekko kwaśne, owoce nadają mu słodkości, kruszonka lekko chrupie pod zębami - niebo w gębie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz