środa, 15 sierpnia 2018

Domowe mleko kokosowe - szybki przepis

Jeśli tak, jak ja lubisz eksperymentować i zawsze starasz się zrobić każde danie od podstaw - ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Zastanawiałam się co zrobić z orzechem kokosa, którego kupiłam sztuk dwie, do głowy nie przychodziło mi nic sensownego oprócz po prostu zjedzenia go, dodania do musli, owsianki czy jako dodatku do jogurtu.

Najciemniej pod latarnią - mleko kokosowe chodziło za mną od dawna i nie wiedziałam nawet, że jego przygotowanie jest tak proste i szybkie, a domowe mleko kokosowe takie smaczne. 


Dlaczego warto włączyć do swojej diety orzech kokosowy? Znajduje się w nim wiele witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: kwas foliowy, magnez, potas, selen, żelazo, cynk. Orzech jest dość kaloryczny, dlatego zaleca się jego umiarkowane spożycie. Orzechy kokosowe znalazły swoje zastosowanie nie tylko w przypadku kulinarnych zawirowań, ale także w kosmetyce, czy nawet przemyśle! 

Mleko kokosowe wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej i tajskiej, często jest składnikiem deserów czy drinków, nierzadko dodaje się je do kawy. Jak wykonać takie mleko w warunkach domowych?

Potrzebujesz: 
1,5 szklanki wiórków kokosowych (u mnie świeże)
4 szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody


Orzech kokosa nakłuwam w trzech strategicznych miejscach (poczytajcie o otwieraniu kokosa, z pewnością będziecie wiedzieli o co mi chodzi), do szklanki wylewam wodę kokosową. Orzech rozłupuję, miąższ wyciągam z twardej skorupki i oczyszczam pod wodą. Miąższ ścieram na małych oczkach tarki do miski. W międzyczasie podgrzewam dwie szklanki wody. Pamiętajcie, aby woda była gorąca, ale nie wrząca!


Starte wiórki zalewam gorącą wodą. I właśnie tutaj wkracza blender ręczny (może być i kielichowy), całość blendujemy około 3 minut. Ubierzcie fartuch - mleko lubi zaznaczać swoje terytorium :) Uważajcie także, aby nie przegrzać blendera. 


Zblendowana masa nadal będzie zawierała w sobie wiórki. Całość powinna powoli zabarwiać się na biały kolor i pięknie pachnieć. 


Wiórki odsączamy przez sitko o małych oczkach, pozwalamy mleku spłynąć do nowego garnka lub miski. Wiórki dociskamy łyżką tak, by jak najbardziej je wycisnąć. Wiórki ponownie przekładamy do miski, dolewamy kolejne dwie szklanki gorącej wody i ponownie blendujemy, około 2 minut. Całość ponownie odciskamy przez sito i łączymy dwie części odciśniętego mleka kokosowego. Ja, po połączeniu całości, ponownie przelewam wszystko przez sito, aby upewnić się, że nie znajdują się tam wiórki kokosowe.


Gotowe mleko kokosowe przelewam do słoika i wkładam do lodówki. Z pewnością mleko kokosowe rozwarstwi się, a jego gęsta część będzie na górze - ale nie oznacza to, że mleko się zepsuło - należy wstrząsnąć słoikiem/butelką i wszystko powinno wrócić do normy. Taka wersja mleka kokosowego to fajna odskocznia od produktów kupowanych w sklepach, gdzie ich cena zazwyczaj jest dość wysoka. 


Jeśli lubisz kokosowy posmak i często zdarza Ci się kupować mleko kokosowe, zachęcam do jego samodzielnego wykonana w domu. Gwarantuję, że nie pożałujesz! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz