czwartek, 25 października 2018

Ostatnie w tym sezonie - placuszki z cukinii

Hej!

Tym razem post pożegnalny z jednym z moich ulubionych warzyw - z cukinią. Uwielbiam ją za możliwość wykorzystania ją w wersji na słodko i na słono, w zależności od upodobań. 

Cukinia jest bogata w witaminę C, zawiera w sobie także witaminę K, witaminy z grupy B oraz karoten. Jest niskokaloryczna, świetnie sprawdzi się zapiekana i faszerowana (taka, jak tutaj), a także jako baza do brownie (tutaj). 



To, ile „ciasta” Wam wyjdzie w dużej mierze zależy od wielkości cukinii, ale nie martwcie się. Po ich usmażeniu na talerzach nic nie zostanie, a co lepsze – równie dobrze smakują na zimno :)



Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 1 marchew
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • ulubione przyprawy
  • 3 łyżki mąki (w zależności jakiej wielkości cukinia, można dodać więcej mąki, jej zadaniem jest połączenie składników)
  • nać pietruszki do dekoracji




Cukinię i marchew poszatkować, wrzucić na cedzak i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do naczynia, w którym łatwo będzie się mieszało składniki. Przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami. Dodać jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na ulubionym oleju (u nas słonecznikowy). Zarumienić z obu stron.




U nas całość wystąpiła z sosem z karkówki i pietruszką. Pyszny, lekki obiad, szybki w przygotowaniu. Naprawdę warto!




A jak to jest u Was? Macie jakieś swoje ulubione przepisy? A może macie inny pomysł na wykorzystanie cukinii, czekam na Wasze komentarze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz