Hej!
Tym razem post pożegnalny z jednym z moich ulubionych warzyw - z cukinią. Uwielbiam ją za możliwość wykorzystania ją w wersji na słodko i na słono, w zależności od upodobań.
Cukinia jest bogata w witaminę C, zawiera w sobie także witaminę K, witaminy z grupy B oraz karoten. Jest niskokaloryczna, świetnie sprawdzi się zapiekana i faszerowana (taka, jak tutaj), a także jako baza do brownie (tutaj).
To, ile „ciasta” Wam wyjdzie w
dużej mierze zależy od wielkości cukinii, ale nie martwcie się.
Po ich usmażeniu na talerzach nic nie zostanie, a co lepsze –
równie dobrze smakują na zimno :)
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1 marchew
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- ulubione przyprawy
- 3 łyżki mąki (w zależności jakiej wielkości cukinia, można dodać więcej mąki, jej zadaniem jest połączenie składników)
- nać pietruszki do dekoracji
Cukinię i marchew poszatkować,
wrzucić na cedzak i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do
naczynia, w którym łatwo będzie się mieszało składniki.
Przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami. Dodać jajko i
mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze
rozgrzanej patelni na ulubionym oleju (u nas słonecznikowy).
Zarumienić z obu stron.
U nas całość wystąpiła z sosem z
karkówki i pietruszką. Pyszny, lekki obiad, szybki w przygotowaniu.
Naprawdę warto!
A jak to jest u Was? Macie jakieś
swoje ulubione przepisy? A może macie inny pomysł na wykorzystanie
cukinii, czekam na Wasze komentarze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz