piątek, 6 grudnia 2019

Kruche imbirowe ciasteczka - idealne na święta

Cześć!

Mamy już grudzień! Sezon na przepisy w świątecznej odsłonie uważam za otwarty! Mam dla Was przepis na kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i z lukrem, cukrową posypką.


Do przygotowania takich ciasteczek potrzebujesz:

  • około 60-70 gramów mąki ziemniaczanej,
  • 120 gramów mąki jaglanej,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • około łyżki syropu klonowego/miodu/innego płynnego słodu,
  • łyżeczkę przyprawy do piernika,
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 25 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy),
  • około 2-3 łyżek wody,
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego.

Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasteczka, dokładnie je ze sobą połącz.

 
Wyrabiaj ciasto przez chwilkę, składniki powinny się połączyć w jedną, dość zbitą, ale nadal lekko kruchą całość. Gdy konsystencja Ci nie odpowiada (ciasto rozpada się w dłoniach) dodaj jeszcze trochę wody i/lub mielonego siemienia lnianego.



Rozgrzej piekarnik do 180° C (z termoobiegiem), blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blat obsypany mąką ziemniaczaną wykładaj małymi partiami ciasto i rozwałkuj je. Wykrawaj ciastka ulubionymi foremkami.


Tak przygotowane ciasteczka wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. 


Po upieczeniu przełóż ciasteczka na kratkę, aby nieco ostygły i zrobiły się jeszcze bardziej kruche.


Dekoruj ciasteczka czymkolwiek chcesz - domowym lukrem, kupnymi pisakami, posypkami, gorzką czekoladą, kremem z daktyli!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz