Cześć!
Mamy już grudzień! Sezon na przepisy w świątecznej odsłonie uważam za otwarty! Mam dla Was przepis na kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i z lukrem, cukrową posypką.
Do przygotowania takich ciasteczek potrzebujesz:
Mamy już grudzień! Sezon na przepisy w świątecznej odsłonie uważam za otwarty! Mam dla Was przepis na kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i z lukrem, cukrową posypką.
Do przygotowania takich ciasteczek potrzebujesz:
- około 60-70 gramów mąki ziemniaczanej,
- 120 gramów mąki jaglanej,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- około łyżki syropu klonowego/miodu/innego płynnego słodu,
- łyżeczkę przyprawy do piernika,
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru,
- 25 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy),
- około 2-3 łyżek wody,
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego.
Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasteczka, dokładnie je ze sobą połącz.
Wyrabiaj ciasto przez chwilkę, składniki powinny się połączyć w jedną, dość zbitą, ale nadal lekko kruchą całość. Gdy konsystencja Ci nie odpowiada (ciasto rozpada się w dłoniach) dodaj jeszcze trochę wody i/lub mielonego siemienia lnianego.
Rozgrzej piekarnik do 180° C (z termoobiegiem), blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blat obsypany mąką ziemniaczaną wykładaj małymi partiami ciasto i rozwałkuj je. Wykrawaj ciastka ulubionymi foremkami.
Tak przygotowane ciasteczka wsadź do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.
Po upieczeniu przełóż ciasteczka na kratkę, aby nieco ostygły i zrobiły się jeszcze bardziej kruche.
Dekoruj ciasteczka czymkolwiek chcesz - domowym lukrem, kupnymi pisakami, posypkami, gorzką czekoladą, kremem z daktyli!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz