wtorek, 26 listopada 2019

Ciasto z jabłkami - szybki i prosty przepis

Cześć!

Na blogu już wcześniej pojawił się przepis na pyszną szarlotkę: tutaj. Myślę, że jeśli macie w zanadrzu jeszcze jakieś jabłka to czas je wykorzystać! Ciasto z jabłkami jest bardzo proste w wykonaniu i aż prosi się o powtórkę, zwłaszcza, jeśli zaraz mają pojawić się goście. 


To ciasto z jabłkami w towarzystwie cynamonu i popołudniowej kawy będzie wspaniałym zwieńczeniem jesiennych przepisów (a to wciąż nie koniec!). To co, zabieramy się za jego przygotowanie?

Do wykonania tego prostego ciacha z jabłkami potrzebujesz:

  • 2 bananów,
  • około 4 średniej wielkości jabłek,
  • 2 łyżek cynamonu,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • napój roślinny (lub mleko).


Obrane banany wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Pamiętaj, że mocno dojrzałe banany są bardzo słodkie, więc później ewentualnie możesz dodać mniej miodu. Dostosuj słodkość ciasta do siebie.


Odmierzamy i do osobnej miski przesiewamy wszystkie mąki (ryżową, owsianą i ziemniaczaną), dodajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy, aby dobrze się połączyła.


Do musu bananowego dodajemy suche składniki oraz miód. Całość zagniatamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę napoju roślinnego/mleka i kontroluj konsystencję.


Jabłka kroimy na plasterki, część ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy odrobinę wody, dorzucamy jabłka, dodajemy cynamon i przesmażamy. Smażymy około 4-5 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka puszczą zbyt dużo soku - odlej go z patelni.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Około 2/3 ciasta uformowanego w kulkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy. Wsadzamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika na około 20 minut. Pozostałą część ciasta wsadzamy do zamrażarki.



Na upieczonym spodzie układamy przesmażone wcześniej jabłka. Rozkładamy je równomiernie.


Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i ponownie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy jeszcze przez około 40 minut.


W przypadku tego ciasta z jabłkami najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie, proces przygotowywania cista to czyta przyjemność.


Ciasto niesamowicie mocno pachnie cynamonem. Jest słodkie, dość soczyste dzięki obecności jabłek. do popołudniowej kawy i ugoszczenia znajomych oraz rodziny jak znalazł!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz