wtorek, 18 grudnia 2018

Nasiona słonecznika – źródło witaminy E. Jak prażyć słonecznik?

Pestki słonecznika to źródło nie tylko witaminy E oraz witamin z grupy B, ale również potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu czy niacyny. Pestki słonecznika zapewniają uczucie sytości oraz regulują przemianę materii – o ile nie są pokryte warstwą soli.


Słonecznik – bogactwo w łupince 


Łuskane pestki słonecznika mają wiele właściwości odżywczych, minerałów oraz witamin. Słonecznik jest istną skarbnicą witaminy E (35.17 mg/100g) uznawanej za witaminę płodności i młodości. Dlaczego? Witamina E opróżnia proces starzenia się skóry, jest odpowiedzialna za wytwarzanie nasienia u mężczyzn oraz jest współodpowiedzialna za prawidłowy rozwój oraz utrzymanie płodu u kobiet w ciąży. Pestki słonecznika są również bogate w fitosterole (322 mg/100 g), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed rakiem oraz chorobami serca. Słonecznik jest także bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (23,137 g/100g), które wspomagają pracę mózgu, koncentrację oraz zdolność kojarzenia.

Pestki słonecznika to także źródło magnezu, który odgrywa znaczną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz odpowiada za krzepnięcie krwi. Wystarczy garść słonecznika, aby pokryć 10% dziennego zapotrzebowana na ten składnik.

Prażony, suszony, łuskany – jaki słonecznik wybierać?


Najbardziej wartościowy jest słonecznik z łuskami, ponieważ obrane nasiona narażone są na utratę niektórych witamin czy utlenianie zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Kupowany w sklepach słonecznik prażony może posiadać takie dodatki jak sól, która negatywnie wpływa na nasz organizm. Lepiej wybrać słonecznik w jego naturalnej formie lub uprażyć go samemu. Jak to zrobić?

Prażony słonecznik – jak przygotować? 



Prażony słonecznik to doskonały dodatek do surówek, sałatek, makaronów a nawet deserów. Proces prażenia znacznie wzbogaca smak słonecznika, a samo przygotowanie jest bardzo proste.

Wsyp łuskany słonecznik na czystą i suchą patelnię tak, aby ziarno pokryło ją cienką warstwą. Patelnię postaw na gazie. Kiedy ziarno słonecznika zacznie nabierać koloru oraz intensywnie pachnieć, mieszaj je drewnianą łyżką lub potrząsaj patelnią (jeśli ktoś umie zrobić to tak, aby nie rozsypać słonecznika po całej kuchni). Musisz uważać, aby słonecznik nabrał koloru ze wszystkich stron, ale się nie spalił.

Tak uprażony słonecznik jest gotowy do podania na przygotowane danie. Jakie? Przykładowy przepis na wykorzystanie prażonego słonecznika zobaczycie już w następnym wpisie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz