sobota, 1 grudnia 2018

Bezglutenowe ciasto dyniowe, bez jajek, bez mleka

Cześć!

Dynia wciąż u mnie króluje - nadal można ją dostać w naprawdę dobrej cenie, więc aż szkoda nie skorzystać :) Dzisiaj w roli głównej ciasto z puree z dyni! Ciekawe czy ktoś z Was oprze się temu wspaniałemu smakowi i aromatowi, jaki towarzyszy pieczeniu tego ciasta! 


Do przygotowania tego ciasta potrzebujecie:

  • 1 szklankę mąki jaglanej
  • 1 szklankę mąki gryczanej 
  • pół szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego (wybierajcie to, co najbardziej lubicie, u mnie było to mleko owsiane)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (tej, która może być poddawana działaniu wysokich temperatur)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 szklanka puree z dyni

Do miski dodajemy suche składniki: mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Całość mieszamy, aby wszystko równomiernie się rozprowadziło. 


W drugiej misce mieszamy puree z dyni, oliwę z oliwek, sok z cytryny, mleko roślinne. Łączymy wszystkie składniki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170° C.


Do suchych składników dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek - całość powinna być dość gęsta, ale nie na tyle gęsta, by łyżka w niej stała :) Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem - łatwiej będzie później wyciągnąć ciasto.


Ciasto pieczemy około 40 minut. Po tym czasie powinno być dobre. Ciasto studzimy na kratce.


Gotowe ciasto z powodzeniem można udekorować domową polewą czekoladową, syropem klonowym, uprażonymi orzechami i czym jeszcze chcecie! Korzystajcie z dobrodziejstw natury - dynia jest świetnym dodatkiem w wypiekach :)

1 komentarz:

  1. Fantastycznie wygląda to ciasto. Ja niedawno piekłam ciasto dyniowe i wyszedł mi zakalec:(

    OdpowiedzUsuń