wtorek, 19 czerwca 2018

Bazylia - zioło o wielu zastosowaniach

Cześć!

Dzisiaj, po dłuższej przerwie krótki wpis o tym, co znalazło się w tym roku na moim parapetowym ogrodzie. Mowa o bazylii - ziele, które nadaje zupełnie innego smaku potrawom, aromatu sałatkom i orzeźwienia napojom.



Bazylię w doniczkach zewnętrznych wysiałam jakieś półtora miesiąca temu. Rośnie wolno, ale jej liście są mięsiste i naprawdę aromatyczne. Czekam aż jeszcze podrośnie i przyrządzę pyszne spaghetti!

Bazylia najbardziej lubi nasłonecznione oraz zaciszne miejsca - parapet w kuchni okazał się miejscem idealnym. Roślina powinna dorosnąć do wysokości około 30-60 cm. U mnie niestety aż taka wysoka nie urośnie ze względu na to, że gdy tylko ładnie odbije - szybko ją do czegoś zużywam.



Wskazówka: z bazylii nie obrywamy pojedynczych liści, ale uszczykujemy wierzchołki rośliny, tak, by mogła na spokojnie się rozkrzewić w tym miejscu.

Bazylia jest idealna nie tylko do przyrządzania potraw, ale także do działań leczniczych. Wykorzystuje się ją przede wszystkim podczas aromaterapii - ma działanie antydepresyjne i relaksujące.

Jakie korzyści płyną ze stosowania bazylii?

  • Zwiększa wydzielanie soków trawiennych - co skutkuje zmniejszeniem wzdęć oraz ułatwieniem przemiany materii. 
  • Można z niej przygotować aromatyczną oliwę, którą z powodzeniem można stosować na co dzień. 
  • Podkreśla smak potraw w towarzystwie pomidorów, mozzarelli, sałatek, serów, deserów oraz napojów. 
  • Świeży sok z bazylii pozwala na szybsze regenerowanie się skóry. 

Macie w swoim ogrodzie bazylię? A może tak, jak ja preferujecie uprawę doniczkową? Jakie potrawy z bazylią lubicie najbardziej? Czekam na Wasze komentarze! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz