Cześć!
Dzisiaj wpis typowo odpowiadający na pytanie czy yerba mate jest zdrowa? Pewnie wiele osób, które dopiero przymierza się do zakupu tego suszu i zaczyna obcować z tematem zastanawia się, jakie mogą być skutki picia yerba mate, czy jest to bezpieczne i czy nieumyślnie sobie nie zaszkodzi.
Yerba Mate - właściwości. Czy jest zdrowa?
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie, a co za ty idzie, nie wezmę na siebie odpowiedzialności za to, czy yerba Ci nie zaszkodzi. Na pewno osoby stale przyjmujące leki, osoby z problemami żołądkowymi, jelitami, nerkami powinny skonsultować jej picie z lekarzem prowadzącym. Nieświadome zaszkodzenie sobie może być fatalne w skutkach, a tego przecież nikt nie chce.Yerba mate ma bardzo dużo właściwości, o których można tworzyć listy, prace dyplomowe, wypracowania i badania naukowe. Z tego, co udało się do tej pory zebrać to yerba mate:
- Ma wpływ na poprawę odporności organizmu, a co za tym idzie przyczynia się do spadku zachorowań.
- Ma działanie antyoksydacyjne - zapobiega działaniu wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny komórek znajdujących się w naszym organizmie.
- Posiada sporo witamin (C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9) i minerałów (magnez, cynk, potas, wapń, krzem, fosfor). Witaminy z grupy B mają wpływ na działanie naszego układu nerwowego - łagodzenie napięcia, radzenie sobie ze stresem, lepsza koncentracja, zdolność do nauki.
- Reguluje uczucie głodu - zmniejsza łaknienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. To szczególnie istotna informacja dla osób walczących z nadwagą czy otyłością.
- Ma właściwości pobudzające - działa znacznie wolniej, niż kawa, ale po jej wypiciu nie ma "zjazdu" energetycznego, tak jak dzieje się to w przypadku kawy. Uwalnianie kofeiny do organizmu dzieje się w sposób stopniowy, bez wyraźnych "skoków", co jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla osób wrażliwych na kofeinę.
Która yerba mate jest najzdrowsza?
Na początek przygody z yerba mate warto wyposażyć się w susz, który jest dość delikatny w smaku, ale bez owocowych dodatków. W mojej ocenie warto na samym początku poznać "prawdziwy" smak yerba mate, aby w dalszych degustacjach móc porównać smak do pierwowzoru. Na pierwszy ogień często wybierane są zielone, liściaste, pozbawione pyłu susze, które swobodnie można zaparzyć nie tylko w specjalnym naczyniu, ale także w zaparzaczu do herbaty.
Ciężko odpowiedzieć na pytanie, która z yerba mate będzie najzdrowsza - każda z nich będzie cechowała się podobnymi właściwościami, więc ja tutaj skupiłabym się bardziej na tym, aby dobrać smak do swoich preferencji. Picie tego suszu z przyjemnością dostarczy naprawdę miłych doznań.
Obecnie na rynku do wyboru są susze smakowe, owocowe, z posmakiem ziół, z miętą, koprem włoskim, skórką cytrusową, trawą cytrynową - możliwości jest tak wiele, jak wiele pomysłów na jej przygotowanie. Tak naprawdę dobrym sposobem jest kupienie sobie podstawowego suszu i dorzucanie do niego dodatków w naczyniu - wedle uznania.
A Wy? Pijecie yerba mate? Macie jakieś doświadczenie z tym suszem? Jak wspominacie swoje pierwsze spróbowanie takiego naparu? Jestem niezwykle ciekawa Waszych odpowiedzi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz