środa, 24 lipca 2019

Ciasto z borówkami

Cześć!

Dobra passa jeżeli chodzi o pieczenie ciast wciąż trwa. Mam nadzieję, że sezon na borówki i jagody także u Was w pełni i będziecie mogli sobie z tego skorzystać tak samo, jak ja korzystam teraz. Macie w zapasie te czarne owoce? Jeśli tak, to właśnie zabieramy się za pieczenie!


Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
  • 100 g mąki owsianej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 80 g cukru lub sypkiego słodzika
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 g droższy suszonych
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka/napoju roślinnego
Na kruszonkę:
  • 15 g zimnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru lub sypkiego słodzika
  • 40 g mąki owsianej
Do tego:
  • dowolne owoce: np. maliny, czereśnie, wiśnie, borówka, jagody,
  • tortownica - średnica około 22 cm,
  • papier do pieczenia

Do miski przesiej wszystkie rodzaje mąki: mąkę ziemniaczaną, owsianą i ryżową. Dodaj do tego drożdże, proszek do pieczenia oraz cukier/słodzik. Całość wymieszaj. 

Olej kokosowy rozpuść w garnuszku. Mleko/napój roślinny delikatnie podgrzej (ale nie zagotuj). Do mąk dodaj jajko, wlej połowę mleka/napoju roślinnego i zacznij wyrabiać ciasto mikresem. Powoli dodawaj olej kokosowy i do tego resztę mleka. 


Zauważysz, że ciasto będzie luźne, spływające z łyżki. Zbierz ciasto z brzegów miski, całość przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ciepłego miejsca na godzinę - ciasto w tym czasie znacznie wyrośnie. 

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miseczki dodaj wszystkie składniki i pognieć palcami, porozdzielaj na mniejsze okruchy i staw do lodówki do stężenia.


Do mojego ciasta dodaję borówki. Około dwóch większych garści. Owoce myję pod bieżącą wodą i odstawiam do odsączenia.


Po godzinie moje wyrośnięte ciasto prezentuje się tak. Ja widać, podwoiło swoją objętość. Ciasto mieszam łyżką, aby je odgazować.


Wybieram papier do pieczenia, który zawsze znajduje się w mojej kuchni i który jeszcze ani razu mnie nie zawiódł. Ciasto nie przywiera, papier - nawet przy wysokiej temperaturze - nie "przypala się" i nie kruszy, jak to miało miejsce z poprzednikami. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, dokładnie dociskam papier do krawędzi foremki, aby ciasto miało odpowiednią ilość miejsca, aby wypełnić formę.



Papier, który zawsze znajdziesz w mojej szufladzie to papier od viGO! dostępny tutaj: https://pl.vi-go.eu/126-papier-do-pieczenia-domowy Świetnie sprawdza się nie tylko przy słodkich wypiekach, ale także przy pieczeniu warzyw, placuszków, ryb i innych dań na słono.

Pamiętajcie, że dobra jakość składników na danie to jedno, ale wysoka jakość produktów, które są w kontakcie z daniem także ma znaczenie. Ułatwiajmy sobie działania w kuchni, jeśli mamy taką możliwość!

Rozgrzej piekarnik do 190° C - tryb z termoobiegiem.


Odgazowane ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wsypuję borówkę, wyciągam z lodówki kruszonkę i rozdrabniam posypując nią ciasto. Wsadzam do rozgrzanego piekarnika na około 30-35 minut.


Gdy patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika do ostudzenia. Ciasto jest dość kruche, puszyste, pięknie pachnie leśnymi owocami. Idealnie wpisuje się w popołudniową kawę, czy poranne drugie śniadanie z kakao. 

Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz