Cześć!
Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, którego przygotowanie zajęło mi dość sporo czasu, ale było warto - ten smak z pewnością zapamiętam na długo. Sami przekonacie się, że warto będzie postać trochę dłużej w kuchni :)
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
- 1 zblendowane mango,
- pół szklanki oleju - u mnie z pestek winogron,
- około 3 łyżek miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1/3 szklanki mleka roślinnego,
- pół szklanki mąki jaglanej,
- 3/4 szklanki mąki ryżowej,
- 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej,
- 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 1/4 szklanki erytrytolu,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 200 g rabarbaru (u mnie mrożony),
- 1,5 garści porzeczki czerwonej,
- szczypta cynamonu,
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- łyżka cukru pudru,
- szczypta soli,
- łyżka olejku kokosowego (stałej części).
W misce wymieszaj suche składniki: skrobię, mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, erytrytol, sól, sodę.
Przygotuj mus z mango. Zblenduj je na gładką masę, dodaj do niego olej, mleko roślinne, miód oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Pognieć ją palcami i porozdzielaj na mniejsze okruchy. Jeśli kruszonka jest zbyt płynna - wsadź ją do lodówki.
Rabarbar i porzeczkę umieszczam w jednym naczyniu, posypuję cynamonem i odkładam.
Całe ciasto jest obliczone na foremkę 20x20 cm lub tortownicę ze średnicą 20 cm. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180° C, ustawienie z termoobiegiem. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do suchych składników dodaj mokre i całość połącz w jednolitą masę. Masa będzie płynna i już zacznie pracować. Całość przelewam do foremki, na wierzch układam rabarbar z porzeczkami oraz kruszonkę.
Wsadzam do piekarnika i piekę około 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągam w foremce na kratkę i zostawiam do ostudzenia. Ciasto jest dość wilgotne, słodkie, kruszonka delikatnie rozpływa się na podniebieniu. Ciasto świetnie smakowało nawet na 3 dzień, więc tym bardziej polecam je zrobić! Sezonowe owoce szybko umykają naszej uwadze - warto zrobić z nich coś dobrego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz