środa, 7 marca 2018

Pasta z awokado - szybki przepis



Cześć!

Zawsze, kiedy nie mam czasu na eksperymentowanie w kuchni i wyszukiwanie nowych przepisów sięgam po coś sprawdzonego, co smakuje całej rodzinie! W mojej kuchni pasta z awokado często zastępuje masło czy inne popularne smarowidła. Jest niesamowicie szybka w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.



Przy zakupie awokado należy pamiętać, że w sklepach leżą owoce niedojrzałe - nienadające się do spożycia od razu. Moje awokado leżało z bananami i jabłkami około 4-5 dni zanim stało się wystarczająco miękkie, dojrzałe.


Dla porównania: 
  • niedojrzałe awokado jest miękkie jak skóra na czole (czyli prawie wcale), 
  • dojrzałe awokado jest miękkie jak skóra na nosie
  • przejrzałe awokado jest miękkie jak skóra na policzku (wręcz zapadające się). 


Odmiana awokado - Hass ma twardą i bardzo ciemną, chropowatą skórkę. W smaku jest nieco bardziej orzechowe, wyraziste od tradycyjnego owocu.


Przejdźmy do przepisu! Jest prosty i szybki.


Potrzebujesz:
  • jedno dojrzałe awokado 
  • szczyptę soli i szczyptę pieprzu (do smaku) 
  • ząbek czosnku (opcjonalnie, zależy od prywatnych preferencji) 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

1. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, nóż energicznie wbijamy w pestkę i przekręcamy - pestka bez trudu wychodzi z owocu.

2. Miąższ wydrążamy łyżeczką do pojemnika blendera lub do minimalaksera (tak, jak w moim przypadku, minimalakser najczęściej jest w zestawie z blenderem).

3. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Ja przeciskam czosnek przez praskę.

4. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, podobnej do masła.

5. Pastę z awokado przekładam do miseczki z pestką w środku (dzięki temu rozwiązaniu pasta zachowa swój wyrazisty kolor).




Uwagi:

Awokado pod wpływem tlenu i światła szybko czernieje. Sok z cytryny pozwala na zachowanie pięknego, zielonego koloru naszej pasty i na jej dłuższe przechowywanie.



Poza walorami smakowymi awokado jest niezwykle zdrowe, mimo, że tłuste i kaloryczne! Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Owoc awokado jest bogaty w witaminę E, błonnik, potas, fosfor i wapń. Dla osób dbających o zachowanie szczupłej sylwetki i zdrowia awokado jest jednym z nieodłącznych elementów diety. 



Mam nadzieję, że przepis nie sprawi Wam żadnych trudności, a same przyjemności i smakowite doznania. Odkrywajcie ze mną kolejne przepisy, gwarantuję, że będzie pysznie!

2 komentarze: