Cześć!
Zawsze, kiedy nie mam czasu na eksperymentowanie w kuchni i wyszukiwanie nowych przepisów sięgam po coś sprawdzonego, co smakuje całej rodzinie! W mojej kuchni pasta z awokado często zastępuje masło czy inne popularne smarowidła. Jest niesamowicie szybka w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.
Przy zakupie awokado należy pamiętać, że w sklepach leżą owoce niedojrzałe - nienadające się do spożycia od razu. Moje awokado leżało z bananami i jabłkami około 4-5 dni zanim stało się wystarczająco miękkie, dojrzałe.
Dla porównania:
- niedojrzałe awokado jest miękkie jak skóra na czole (czyli prawie wcale),
- dojrzałe awokado jest miękkie jak skóra na nosie,
- przejrzałe awokado jest miękkie jak skóra na policzku (wręcz zapadające się).
Odmiana awokado - Hass ma twardą i bardzo ciemną, chropowatą skórkę. W smaku jest nieco bardziej orzechowe, wyraziste od tradycyjnego owocu.
Przejdźmy do przepisu! Jest prosty i szybki.
Potrzebujesz:
- jedno dojrzałe awokado
- szczyptę soli i szczyptę pieprzu (do smaku)
- ząbek czosnku (opcjonalnie, zależy od prywatnych preferencji)
- 1 łyżka soku z cytryny
1. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, nóż energicznie wbijamy w pestkę i przekręcamy - pestka bez trudu wychodzi z owocu.
2. Miąższ wydrążamy łyżeczką do pojemnika blendera lub do minimalaksera (tak, jak w moim przypadku, minimalakser najczęściej jest w zestawie z blenderem).
3. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Ja przeciskam czosnek przez praskę.
4. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, podobnej do masła.
5. Pastę z awokado przekładam do miseczki z pestką w środku (dzięki temu rozwiązaniu pasta zachowa swój wyrazisty kolor).
Uwagi:
Awokado pod wpływem tlenu i światła szybko czernieje. Sok z cytryny pozwala na zachowanie pięknego, zielonego koloru naszej pasty i na jej dłuższe przechowywanie.
Poza walorami smakowymi awokado jest niezwykle zdrowe, mimo, że tłuste i kaloryczne! Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Owoc awokado jest bogaty w witaminę E, błonnik, potas, fosfor i wapń. Dla osób dbających o zachowanie szczupłej sylwetki i zdrowia awokado jest jednym z nieodłącznych elementów diety.
Mam nadzieję, że przepis nie sprawi Wam żadnych trudności, a same przyjemności i smakowite doznania. Odkrywajcie ze mną kolejne przepisy, gwarantuję, że będzie pysznie!
...ach ten zielony zachęcający kolorek :D
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuń