Cześć!
Dzisiaj mam dla Was krótki przepis na najlepsze pod słońcem placuszki bananowe. To idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie albo przekąskę do pracy. W mojej ocenie właśnie takie małe rzeczy sprawiają, że dzień może stać się wyjątkowy.
Przepis na placuszki bananowe
Produkty potrzebne do przygotowania placuszków z bananów:
- 2 średniej wielkości banany (jeśli masz zapomniane, czarne banany w kuchni - idealnie się do tego sprawdzą, stawiałabym na te bardziej dojrzałe),
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru/ innego sypkiego słodzika,
- 150 ml mleka,
- szczypta cynamonu,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- DODATKOWO - olej do smażenia.
Jeśli nie chcesz bawić się w późniejsze zmywanie wielu naczyń/misek - zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli jednak lubisz się ubabrać - rozgnieć widelcem banany na gładką papkę, dodaj resztę składników i wymieszaj do połączenia.
Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju do smażenia. Ja zazwyczaj dodatkowo muskam patelnię pędzelkiem silikonowym, aby tłuszcz był równomiernie rozprowadzony.
Jeśli masa jest za rzadka - dodaj mąki. Ponownie wymieszaj.
Jeśli masa jest za gęsta - dodaj mleka. Ponownie wymieszaj.
Konsystencja powinna odpowiadać gęstej śmietanie/gęstemu jogurtowi.
Na rozgrzaną patelnię łyżką nałóż porcje i smaż do zarumienienia z obu stron.
Bananowe placki na śniadanie
Tak usmażone placuszki układam na talerzu i dekoruję ulubionymi dodatkami. U mnie w tym przypadku to jogurt wiśniowy, świeże borówki, masło orzechowe w dwóch smakach i masa proteinowa o smaku białej czekolady. Dodatki możesz dobierać dowolnie, w zależności od Twoich preferencji i możliwości. Rozsmakuj się w pysznych, leniwych śniadaniach, wykorzystaj ciemne banany, które swoim smakiem od razu skradną Twoje serce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz