poniedziałek, 27 września 2021

Szybkie placuszki bananowe - przepis

 Cześć!

Dzisiaj mam dla Was krótki przepis na najlepsze pod słońcem placuszki bananowe. To idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie albo przekąskę do pracy. W mojej ocenie właśnie takie małe rzeczy sprawiają, że dzień może stać się wyjątkowy.


Przepis na placuszki bananowe

Produkty potrzebne do przygotowania placuszków z bananów:
  • 2 średniej wielkości banany (jeśli masz zapomniane, czarne banany w kuchni - idealnie się do tego sprawdzą, stawiałabym na te bardziej dojrzałe),
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru/ innego sypkiego słodzika,
  • 150 ml mleka, 
  • szczypta cynamonu,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO - olej do smażenia.

Jeśli nie chcesz bawić się w późniejsze zmywanie wielu naczyń/misek - zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli jednak lubisz się ubabrać - rozgnieć widelcem banany na gładką papkę, dodaj resztę składników i wymieszaj do połączenia. 

Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju do smażenia. Ja zazwyczaj dodatkowo muskam patelnię pędzelkiem silikonowym, aby tłuszcz był równomiernie rozprowadzony.

Jeśli masa jest za rzadka - dodaj mąki. Ponownie wymieszaj. 
Jeśli masa jest za gęsta - dodaj mleka. Ponownie wymieszaj.

Konsystencja powinna odpowiadać gęstej śmietanie/gęstemu jogurtowi.

Na rozgrzaną patelnię łyżką nałóż porcje i smaż do zarumienienia z obu stron. 

Bananowe placki na śniadanie

Tak usmażone placuszki układam na talerzu i dekoruję ulubionymi dodatkami. U mnie w tym przypadku to jogurt wiśniowy, świeże borówki, masło orzechowe w dwóch smakach i masa proteinowa o smaku białej czekolady. Dodatki możesz dobierać dowolnie, w zależności od Twoich preferencji i możliwości. Rozsmakuj się w pysznych, leniwych śniadaniach, wykorzystaj ciemne banany, które swoim smakiem od razu skradną Twoje serce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz