poniedziałek, 28 stycznia 2019

Wegańskie jaglane ciasteczka z czekoladą

Nie miałam jeszcze okazji przywitać się z Wami w tym roku. Mam nadzieję, że będzie równie owocny, jak poprzedni! 

Zaczynamy nowy tydzień nowymi słodkościami, bo kto powiedział, że takie ciasteczka zarezerwowane są tylko na weekend? :)

Przepis jest banalnie prosty, a ciasteczka pyszne - lekko kruche, idealne do szklanki kakao czy innego ulubionego napoju :)


Tak ciasteczka prezentują się po upieczeniu. Ciężko ich nie zjeść, gdy są jeszcze ciepłe - bardzo intensywnie pachną czekoladą i trudno powiedzieć, czy to ich wada czy zaleta :)

Zabieramy się za przygotowanie!


Pierwszym krokiem jaki musicie wykonać to namoczenie około 100 gramów daktyli w gorącej wodzie przez około 15-20 minut. Daktyle nadadzą ciastkom słodyczy i karmelowego posmaku.

Do przygotowania wegańskich ciasteczek z czekoladą potrzebujesz:

  • 200 gramów mąki jaglanej
  • 100 gramów suszonych daktyli (i niech już się moczą :))
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 gramów oleju w formie płynnej (u mnie olej kokosowy)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (dla osób, które są na diecie bezglutenowej należy wybrać proszek do pieczenia bez glutenu)
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżki wody z moczenia daktyli
  • 20 gramów czekolady gorzkiej (u mnie 99% - tak, udało mi się taką upolować!)

W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę jaglaną, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy.


Daktyle odsączamy z wody - ale nie wylewaj jej! Będzie nam jeszcze potrzebna! Wrzucamy do malaksera z ostrzem "S" i blendujemy na mus. Do powstałej masy dodaj olej, sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj. Posiekaj gorzką czekoladę nożem na mniejsze kawałki.


Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie dokładnie mieszamy. 


Cała masa przed formowaniem wyglądała tak. Zapach jest nieziemski - czuć aromat karmelu za sprawą daktyli, kakao i ta gorzka czekolada! W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 ℃, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.


Z powstałej masy formuję kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zgniatam powstałe kulki i tak powstają mi piękne, czekoladowe ciacha z mąki jaglanej. Blachę z ciasteczkami wsadzam do piekarnika na około 10-12 minut.


Po upieczeniu ciastka przekładam na kratkę i czekam, aż wystygną. Gotowe!

Korzystacie z innych mąk? Pracowaliście już z mąką jaglaną? Czekam na Wasze komentarze!

1 komentarz:

  1. Naprawdę pysznie wyglądają te ciasteczka. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń